Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του Προγράμματος Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση για τοακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

«Πρέπει να κάνεις τους άλλους να δουν αυτό που βλέπεις εσύ» έλεγε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Έτσι και τo Ίδρυμα, που ο ίδιος ίδρυσε το 1975, προσπαθεί να βλέπει με τα μάτια των νέων ερευνητών και καλλιτεχνών που τολμούν, καινοτομούν, δημιουργούν. Πιστεύοντας ότι η καλύτερη εκκίνηση είναι οι ίσες ευκαιρίες, το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο εκπλήρωσης των όρων της Διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση, έχει καθιερώσει από το 1978 ένα ολοκληρωμένο και αξιοκρατικό πρόγραμμα που επιτρέπει σε Έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες και καλλιτέχνες να συνεχίζουν τις σπουδές τους και να προχωρούν στην έρευνά τους. Τα Προγράμματα Υποτροφιών προς Έλληνες και αλλοδαπούς προκηρύσσονται κάθε χρόνο βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα Ωνάση, έχοντας προσφέρει περισσότερες από 7.000 υποτροφίες, απελευθερώνει τις δυνάμεις νέων που μπορούν να υλοποιούν τα σχέδιά τους, να ανοίγουν τα φτερά τους και να πλησιάζουν το όνειρό τους. Ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη τόσο των δημιουργών, καλλιτεχνών, επιμελητών μέσω του Onassis AiR(Artists-in-Residence), όσο και των νέων ερευνητών και επιστημόνων. Φέτος, δίνοντας έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και την έρευνα, απένειμε συνολικά 74 υποτροφίες σε ερευνητές και επιστήμονες που ασχολούνται με καινοτόμους τομείς, όπως η Υπολογιστική Αρχαιολογία, η Ιατρική Βιοτεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη, για τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές τους σε κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου.

Άνθρωποι με τολμηρές ιδέες διαμορφώνουν την κοινωνία του μέλλοντος, όπως η Σοφία Νομικού, που θα εξετάσει την τρισδιάστατη δομή του γενετικού υλικού στον κυτταρικό πυρήνα με εφαρμογή στη μελέτη του αιμοποιητικού συστήματος και της λευχαιμίας. Ο Αναστάσιος Παπαθανασόπουλος θα σχεδιάσει μια κεραία που θα ανιχνεύει την αιολική ενέργεια, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα βλάβης σε δορυφόρους ραντάρ καιρού που προβλέπουν τους τυφώνες. Η Αναστασία Καρέλα θα ασχοληθεί με την παραγωγή ενεργειακά αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον ρευστών για τα συστήματα κλιματισμού θέρμανσης & ψύξης. Ο Νικόλαος Ευαγγέλου, με τη χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης, θα δημιουργήσει υπολογιστικά μοντέλα για τη μελέτη της ανθεκτικότητας καρκινικών κυττάρων κατά τη χημειοθεραπεία. Η Στέλλα Κοιλιάρη θα εξειδικευθεί στην ειδική αγωγή με έμφαση στη νοητική αναπηρία και τις αναπτυξιακές διαταραχές. Ο Χρήστος Κοτανίδης θα μελετήσει τη βιολογία του ανθρώπινου αρτηριακού και φλεβικού αγγειακού τοιχώματος, με στόχο την ανάπτυξη νέων βιοδεικτών πρόβλεψης κλινικών εκβάσεων μετά από χειρουργεία αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, τα οποία ανέρχονται σε 1,6 εκατομμύρια ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποιώντας μεθόδους βιοπληροφορικής, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων.

Συντονισμένες πάντα με τις απαιτήσεις των καιρών, με τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες των ανθρώπων, οι υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση επιδιώκουν να προσδώσουν στη χώρα μια ενδιαφέρουσα ταυτότητα σε διεθνές επίπεδο, μέσω των νέων υποτρόφων, οι οποίοι αποτελούν πηγή έμπνευσης με τη σκέψη, το όραμα και την επιμονή τους. Στο επίκεντρο του Ιδρύματος βρίσκεται ο άνθρωπος, «η επικουρία, η εξέλιξη και η ανάπτυξή του», όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Ιδρυτής του.

Για τα αποτελέσματα, μπορείτε να επισκεφθείτε το onassis.org.

Σχετικά με miga art press

Τέχνη. Και καθημερινότητα. Αλλά και πώς η Τέχνη μπαίνει μέσα στην καθημερινότητά μας, ή μήπως η καθημερινότητά μας περιστρέφεται γύρω από την Τέχνη; Και σκέψεις και συναισθήματα, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται από την επαφή μας με την Τέχνη, αλλά και από την κοινωνική πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Οι τρόποι που την αντιλαμβανόμαστε και την συναισθανόμαστε. Και την Τέχνη και την καθημερινότητα. Εν τέλει, και εν ολίγοις, ο λόγος μας για Τέχνη μέσα στην καθημερινότητά μας. Κι εδώ προκύπτει το εξής: τι να πρωτο-πει κανείς; Τι να πρωτο-γράψει; Από ποια θέση; Ερωτήματα που μας ώθησαν να φτιάξουμε αυτό το blog, έτσι ώστε, από κάποια αφετηρία, και μέσω του γραπτού λόγου, να ξεκινήσουμε από κάπου. Μαζί σας. Και αν η Τέχνη γίνεται καμβάς για τα συναισθήματα και για τις σκέψεις μας, ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να διαταράσσει τα «κοινώς αποδεκτά», την «κοινή λογική», την «κοινή ησυχία». Για να βάλει –ή μήπως να σχηματοποιήσει υπάρχουσες- νέες δυναμικές στα κοινά κείμενα. Και κάπως έτσι προέκυψε η «Μύγα». Έντομο μικρό, -και όμως σκέφτεσαι κάτι πιο ενοχλητικό, ιδίως σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, σαν αυτές που έρχονται; Ασταμάτητη, και με έναν ασίγαστο βόμβο, ικανότητα στο να «ενοχλήσει», και –γιατί όχι;-, να «διαταράξει». Καλές πτήσεις! Η Συντακτική Ομάδα του «Μύγα Art Press»

Δείτε όλα τα άρθρα του/της miga art press →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *