Διεθνής Αμνηστία: Αντιρρησίες Συνείδησης σε μια Βραδιά Συζήτησης και Τέχνης, 16 Μαΐου

16 Μαΐου 2019

Ώρα Έναρξης: 19:30

Τοποθεσία: Σποράδων 36, Αθήνα

 

«Με στέλνουν στη φυλακή επειδή δεν θέλω να πάρω όπλο. Έχω πει ότι δεν θα πυροβολήσω τον φίλο μου τον Αντώνη.»

Halil Karapasaoglu, Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης και ποιητής

«Η εμμονή κάποιων να δυσκολεύουν τις ζωές μας δε θα μας αποθαρρύνει από το να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ούτε θα μας αναγκάσει να πιάσουμε ποτέ όπλο. Για κανένα λόγο δε πρόκειται να υπηρετήσω ούτε ένα λεπτό στο στρατό και γι’ αυτό θα υπηρετήσω εναλλακτική πολιτική υπηρεσία με δίκαιους και μη τιμωρητικούς όρους.»

Θοδωρής Δημητρακάκης, Έλληνας αντιρρησίας συνείδησης

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αντίρρησης συνείδησης, η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει εκδήλωση ενημερωτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα με αντιρρησίες συνείδησης από Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία, την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 19:30, στον φιλόξενο χώρο του Στεκιού Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Κυψέλης και του O.art.ath (οδός Σποράδων 36, Κυψέλη, πίσω από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης).

Μαζί μας θα είναι ο Halil Karapasaoglu, διωκόμενος Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης και ποιητής, ο οποίος θα έρθει από την Κύπρο ειδικά για την εκδήλωση αυτή. Θα μας μιλήσει για την προσωπική του υπόθεση, το κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης στην Κύπρο, και για τις θετικές εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο.

Ο Θοδωρής Δημητρακάκης, Έλληνας αντιρρησίας συνείδησης που υπηρετεί κοινωνική υπηρεσία αντί για στρατιωτική θητεία, θα μας μιλήσει, μέσα από την δική του υπόθεση, για την κατάσταση στην Ελλάδα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την συνεισφορά των αντιρρησιών συνείδησης.

Στη συνέχεια η Αλεξία Τσούνη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), θα μας παρουσιάσει συνοπτικά την κατάσταση στις Ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ύπαρξη ή μη υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και την αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης.

Η Ελένη Βεληβασάκη, νομικός, θα μας αναλύσει, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας, τις συστάσεις της οργάνωσης προς τις Ελληνικές αρχές για την πλήρη εναρμόνιση της νομοθεσίας και της πρακτικής με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βραδιά θα κλείσει με απαγγελία σχετικών ποιημάτων του Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης Halil Karapasaoglu από τον ίδιο, και του Έλληνα αντιρρησία συνείδησης Μιχάλη Μαραγκάκη από τον συγγραφέα Θοδωρή Ηλιόπουλο.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από διάφορες χώρες του κόσμου του Friedhelm Schneider, Γερμανού αντιρρησία συνείδησης και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO).

Πηγή:  amnesty.gr

Σχετικά με miga art press

Τέχνη. Και καθημερινότητα. Αλλά και πώς η Τέχνη μπαίνει μέσα στην καθημερινότητά μας, ή μήπως η καθημερινότητά μας περιστρέφεται γύρω από την Τέχνη; Και σκέψεις και συναισθήματα, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται από την επαφή μας με την Τέχνη, αλλά και από την κοινωνική πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Οι τρόποι που την αντιλαμβανόμαστε και την συναισθανόμαστε. Και την Τέχνη και την καθημερινότητα. Εν τέλει, και εν ολίγοις, ο λόγος μας για Τέχνη μέσα στην καθημερινότητά μας. Κι εδώ προκύπτει το εξής: τι να πρωτο-πει κανείς; Τι να πρωτο-γράψει; Από ποια θέση; Ερωτήματα που μας ώθησαν να φτιάξουμε αυτό το blog, έτσι ώστε, από κάποια αφετηρία, και μέσω του γραπτού λόγου, να ξεκινήσουμε από κάπου. Μαζί σας. Και αν η Τέχνη γίνεται καμβάς για τα συναισθήματα και για τις σκέψεις μας, ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να διαταράσσει τα «κοινώς αποδεκτά», την «κοινή λογική», την «κοινή ησυχία». Για να βάλει –ή μήπως να σχηματοποιήσει υπάρχουσες- νέες δυναμικές στα κοινά κείμενα. Και κάπως έτσι προέκυψε η «Μύγα». Έντομο μικρό, -και όμως σκέφτεσαι κάτι πιο ενοχλητικό, ιδίως σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, σαν αυτές που έρχονται; Ασταμάτητη, και με έναν ασίγαστο βόμβο, ικανότητα στο να «ενοχλήσει», και –γιατί όχι;-, να «διαταράξει». Καλές πτήσεις! Η Συντακτική Ομάδα του «Μύγα Art Press»

Δείτε όλα τα άρθρα του/της miga art press →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *