Freedom Candlemaker And “Beaming Light”. Αίσθηση μετάλλαξης με ταχύτητα φωτός…

Με μια ακρόαση ή και περισσότερες, γιατί το αυτί δεν χορταίνει.
Ας υποθέσουμε πως τα πρώτα λεπτά, για να μην πω δευτερόλεπτα που ακούς το “Beaming Light”, είσαι στη γη. Τι γίνεται όμως μετά;
Με ταχύτητα φωτός φτάνεις μπροστά σε ένα  καλλιτεχνικό κομψοτέχνημα, όπου η αιώρηση και η αισθητική κυριαρχούν, καθηλώνοντας την ακοή,απέναντι στην δημιουργία.

Freedom Candlemaker And “Beaming Light” λοιπόν, και όλα γύρω να αστράφτουν:

Πατώντας το play, ξεκινώντας μια νέα περιπέτεια κάθε φορά, αντιλαμβάνεται κανείς  γιατί ο Freedom Candlemaker, κατά κόσμο Λευτέρης Μουμτζής, ανήκει στην αριθμoγραμμή των δέκα ευφυέστερων μουσικών της γενιάς του. Με αφετηρία την Κύπρο, ενσωματώνει μέσα στην μουσική του την κουλτούρα της δύσης με την ανατολή, οδηγώντας  σε ένα αποτέλεσμα συναισθηματικής ευφυίας τόσο στην στιχουργική του διάθεση, όσο και στην μουσική επένδυση αυτής,κάνοντας πάντα την αντίστιξη σύμμαχο της μουσικής.

Το “Beaming Light” του Freedom Candlemaker, κυκλοφόρησε  τον Φεβρουάριο, ως το νέο solo project του Λευτέρη Μουμτζή, μπήκε στις μουσικές μας εμπειρίες και απογείωσε την αισθητική, μέσα από την κρυμμένη αλήθεια της έμπνευσής του. Και ενώ προπομπός όλου αυτού ήταν το “Abyssal Sky “ και το “Astral body”, το αποτέλεσμα έρχεται να δικαίωσει την αναμονή.

“In an abyssal sky… I am not afraid”

Στην έναρξη θα βρεις το “Abyssal Sky”… Ήχος σταθερός με λαμπερές συντεταγμένες, να σε οδηγούν στους αιθέρες. Με τον ηλεκτρικό λυρισμό να μπαίνει στην πρώτη γραμμή, η συνέχεια μέσα από της Κιθάρες, δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί. Μουσική φαντασία, στα όρια της φαντασιακής Ψυχεδέλειας και του συναισθηματισμού.

“So give me colours give me socks to move this Astral Body”

Εδώ ο χρόνος  μετράει αντίστροφα για την εισαγωγή, και μας υπενθυμίζει ότι ο ρυθμός έρχεται από ψηλά, φτιάχνοντας ένα μαγικό τραγούδι. Αστρική περιμετρική ακοή και το σώμα συνένοχο του ρυθμού. Βαθύς ήχος εκτοξεύεται από την γη, σαν πυροτέχνημα και σκάει στον ουρανό, με το μπάσο να κυριαρχεί και τις κιθάρες να εμπλέκονται, δημιουργώντας ώθηση για την αιώρηση.

“Show you all the wonders over yonder under skies of blue”

Τρίτη στάση στο “journey” και αντιλαμβάνεσαι αμέσως την μετάβαση σε μια άλλη μουσική εποχή. Μια άλλη μουσική εποχή δοσμένη στον σύγχρονο ρυθμό, έχοντας μέσα της την αισθητική προσέγγιση μιας άλλης δεκαετίας.
Μεταλλικά μοτίβα και ένας ηλεκτρονικός πειραματισμός, που σε τραβάει από την ηρεμία της αρχής, και σε ενσωματώνει με μιας στο παιχνίδι της μουσικής. Synth-pop αισθητική και η ένταση στο τέρμα.

“Miss Sadness
You don’t have to go that way
Lose your dark veil
It is just a Strom
Soon it will be gone
Yes, it will be gone”

Με το “Miss Sadness” και το “Flawless rays of sun”, να ακολουθούν τα πράγματα ηχούν πιο απόκοσμα από πριν… Μία ακολουθία μουσικής και στίχου, συμπληρώνει το οξύ άκουσμα του δεύτερου, κάνοντας σε να σκεφτείς περισσότερο το πρώτο.

“Playground”

Εδώ ακριβώς συναντάς την prog ατμόσφαιρα, μέσα από την συναισθηματική δομή του project. Συμπαγής ήχος που διασπάται ανάμεσα στα φωνητικά, και στις εναλλαγές των συνθεσάιζερ, με τις χορδές να χορεύουν. Μια μεταφορά από την αθωότητα που κρύβει ο τίτλος, στην εναλλακτική ωρίμανση.

Στο ίδιο ηχόχρωμα  το “false hopes”, δημιουργεί μια ακατέργαστη ακρόαση. Μια συμπαγή σύνδεση, ενιαίας μουσικής απόλαυσης. Έντονο μπάσο στον επίλογο, και στον απόηχό του έντονος  ηλεκτρισμός.

Mε το  “Silent Song”  η ανατολή ξετυλίγεται μπροστά σου, και η φαντασία σου αναθεωρεί.
Με το βιολί να οδηγεί την ψυχεδέλεια στην καρδιά της Ανατολής, ο ήχος σκάει, σε έναν  απόκοσμο ηλεκτρισμό.

“Unfulfilled” και η ψυχή συναντά το άλλο της μισό. Ψυχεδέλεια και ρομαντισμός φλερτάρουν με την ελευθερία του νου.

“Of the Universe”

Ήχος πιάνου κρυστάλλινος δημιουργεί ένα αίσθημα αναμονής, μία ταλάντευση, και μία τελευταία αναπνοή πριν καταδυθούμε στα ανεξερεύνητα του σύμπαντος. Ενός σύμπαντος που μόνο διαστέλλεται και ταλαντώνεται ηλεκτρικά.

Στον επίλογο μιας βαθιάς συναισθηματικής προσέγγισης από πομπό σε δεκτή, το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα δημιουργεί την αίσθηση της μετάλλαξης, από το υπαρκτό στο φαντασιακό, και το αυτί αισθητήρα της ψυχής. Και ενώ ο ήχος σταματά, εσύ θες κι άλλο, γιατί μια ακρόαση δεν είναι ποτέ αρκετή.

Με συνενόχους τον Βασίλη Βλαχάκο, στις κιθάρες και το πιάνο, τον Μιχάλη Καληπίδη στα τύμπανα, τον Δημήτρη Χατζηζήση στις κιθάρες και στα βιολιά, παρέα με τον Φώτη Σιώτα, αλλά και τον Ορέστη Μπενέκα και  Χρίστο  Χατζηχρίστου στα synths, ο Λευτέρης Μουμτζής, διαπερνάει την λογική, αφήνοντας το συναίσθημα να γίνει soundtrack της καθημερινότητάς μας και της εξέλιξής μας.

Υ.Γ.: Αυτό το album δεν το στέλνεις στο διάστημα, γιατί πολύ απλά μόλις προσγειώθηκε στην γη.

Το album κυκλοφορεί από την Inner Ear σε Turquoise // Black Ltd Edition Vinyl, CD, Digital Out   Now: http://smarturl.it/ywnwgg

Official site 
Facebook page

Σχετικά με Κέλλυ Πήλιουρα

Γεννήθηκα σε μια κουκίδα αυτού του πελώριου "μικρόκοσμου", που ούτε ο κλασσικός Αμερικάνος δεν ξέρει. Στις 28 του Οκτώβρη και ενώ όλοι περίμεναν να γιορτάσουν την εθνική εορτή, η μαμά μου έκανε την διαφορά. Είμαι η Κέλλυ και σύμφωνα με το ιστορικό της γέννησης μου είμαι αντί- συμβατική. Από πολύ μικρή η μουσική και το διάβασμα μπήκαν στην ζωή μου , θέλοντας να ισορροπήσουν την διχασμένη προσωπικότητα που έφερα από βρέφος. Παρέμειναν δίπλα μου, πιστοί φίλοι, να καταπραΰνουν την παράξενα αθόρυβη ζωή μου... Μέσα σε όλη αυτή τη μικρή διαδρομή και παρόλο που είμαι από αυτούς που ζουν με το αίσθημα, οι αριθμοί μπήκαν στη ζωή μου και με οδήγησαν έξω από την πόρτα του Πανεπιστημίου. Κι ενώ ήμουν χαμένη μέσα στις ψυχρές γραμμές των μαθηματικών και τους παράλογους νόμους των οικονομικών, σκυμμένη στο θρανίο ονειρευόμουν ακόμη τη μέρα που η ζωή θα ξεκινούσε. Ονειρεύτηκα φλογερά μια ζωή όλο λέξεις και μουσική, φθινοπωρινά φύλλα σε ατέλειωτα ξενόφερτα βροχερά λιβάδια, με τον έρωτα και την αγάπη να χορεύουν πάνω στην λασπωμένη γη..          -Φυσικά κάτω από ένα δέντρο! Όνειρα λες; Τα "φώτα"άνοιξαν η "αυλαία" έπεσε για την βαρετή ζωή, και το θέατρο πήρε πρωταρχικό ρόλο και θέση στην ζωή μου, έχοντας συνοδοιπόρους πάντα, τα φαντασιακό, ως βασική προϋπόθεση για επιβίωση στο υπαρκτό. Σαν ηθοποιός λοιπόν, κατέκτησα μόνο λίγα Όσκαρ και κάποιες χρυσές σφαίρες, τίποτα το σημαντικό. Μετά, σκέφτηκα πως τα ωραία και σημαντικά, είναι τα μικρά, μάζεψα τα βιβλία μου και τους ήρωες τους, τις μελωδικές μου αναζητήσεις, και βγήκα πίσω από το φως, παραμένοντας πιστός δημιουργός ενός άλλου κόσμου κάθε φορά. Πότε από την θέση σκηνοθέτη, και πότε από την θέση μπροστά στο μικρόφωνο του ραδιοφώνου, επιβεβαιώνοντας την μαγεία της επικοινωνίας, μεταξύ πομπού και δέκτη. "Racing around to come up behind you again" Καλές Πτήσεις..

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Κέλλυ Πήλιουρα →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *