Nick Cave: Αν αγαπάμε, θρηνούμε. Έτσι είναι. Αυτή είναι η συμφωνία. Η θλίψη και η αγάπη είναι πάντα συνυφασμένες.

Mε την παρακάτω ανακοίνωση μάθαμε την είδηση για τον χαμό του 15 χρόνων Arthur, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν έπεσε από γκρεμό 18 μέτρων στο Ovingdean του Brighton, στο ανατολικό Sussex.

O Nick Cave και η σύζυγός του είχαν ανακοινώσει στις 15 Ιουλίου του 2015 το θάνατο του γιου τους μέσω μιας λιτής επιστολής:

«Ο γιος μας Arthur πέθανε την Τρίτη το βράδυ. Ήταν το όμορφο, χαρούμενο αγαπημένο μας αγόρι. Ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας, προκειμένου να θρηνήσουμε αυτήν την δύσκολη στιγμή».

Τρία χρόνια μετά, δέχτηκε να απαντήσει στην ερώτηση μιας φαν για το πώς αντιμετωπίζει την απώλεια.

H γυναίκα τον ρώτησε: «Βίωσα τα τελευταία χρόνια το θάνατο της αδερφής μου, του πατέρα μου και της πρώτης μου αγάπης και νιώθω πως έχω κάποιοι είδους επικοινωνία μαζί τους μέσω των ονείρων. Με βοηθούν. Νιώθετε, η Σούζι κι εσύ, ότι ο γιος σας Άρθουρ είναι μαζί σας και πως έχετε κάποιου είδους επικοινωνία μαζί του;»
Ο Κέιβ απάντησε:

Αυτή είναι μια πολύ όμορφη ερώτηση και χαίρομαι που μου την έκανες. Μου φαίνεται ότι, αν αγαπάμε, θρηνούμε. Έτσι είναι. Αυτή είναι η συμφωνία. Η θλίψη και η αγάπη είναι πάντα συνυφασμένες. Η θλίψη είναι η τρομερή υπενθύμιση του βάθους της αγάπης μας και, όπως και η αγάπη, η θλίψη δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Υπάρχει μια απεραντοσύνη στη θλίψη που κατακλύζει τους μικροσκοπικούς εαυτούς μας.

Είμαστε μικροσκοπικά, τρεμάμενα σύνολα ατόμων μέσα στην τρομερή παρουσία της. Καταλαμβάνει τον πυρήνα της ύπαρξής μας και εκτείνεται μέσα από τα δάχτυλά μας στα όρια του σύμπαντος. Μέσα σε αυτόν το στρόβιλο συνυπάρχουν κάθε είδους τρέλες. Φαντάσματα, πνεύματα, όνειρα και οτιδήποτε άλλο ζωντανεύουμε μέσα στην αγωνία μας. Αυτά είναι πολύτιμα δώρα που είναι τόσο έγκυρα και υπαρκτά όσο θέλουμε να είναι. Είναι οι πνευματικοί οδηγοί που μας βγάζουν από το σκοτάδι.

Αισθάνομαι την παρουσία του γιου μου παντού γύρω μου, αλλά μπορεί να μην είναι εκεί. Τον ακούω να μου μιλά, να με συμβουλεύει, να με καθοδηγεί, αλλά μπορεί να μην είναι εκεί. Επισκέπτεται συχνά την Susie στον ύπνο της, της μιλά, την ανακουφίζει, αλλά μπορεί να μην είναι εκεί.

Η θλίψη φέρνει φωτεινά φαντάσματα στο πέρασμά της. Πνεύματα και ιδέες που είναι οι ταραγμένες φαντασιώσεις μας μετά την καταστροφή. Όπως και οι ιδέες, αυτά τα πνεύματα μιλάνε για πιθανότητα. Ακολουθήστε τις ιδέες σας, γιατί από την άλλη πλευρά της ιδέας βρίσκεται η αλλαγή, η εξέλιξη και η λύτρωση.

Δημιουργήστε τα δικά σας πνεύματα. Καλέστε τα. Ζωντανέψτε τα. Μιλήστε μαζί τους. Είναι τα φανταστικά τους χέρια που μας επιστρέφουν στον κόσμο από τον οποίο απομακρυνθήκαμε, καλύτεροι πια και αδιανόητα αλλαγμένοι.

Με αγάπη, Νικ.

Σχετικά με miga art press

Τέχνη. Και καθημερινότητα. Αλλά και πώς η Τέχνη μπαίνει μέσα στην καθημερινότητά μας, ή μήπως η καθημερινότητά μας περιστρέφεται γύρω από την Τέχνη; Και σκέψεις και συναισθήματα, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται από την επαφή μας με την Τέχνη, αλλά και από την κοινωνική πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Οι τρόποι που την αντιλαμβανόμαστε και την συναισθανόμαστε. Και την Τέχνη και την καθημερινότητα. Εν τέλει, και εν ολίγοις, ο λόγος μας για Τέχνη μέσα στην καθημερινότητά μας. Κι εδώ προκύπτει το εξής: τι να πρωτο-πει κανείς; Τι να πρωτο-γράψει; Από ποια θέση; Ερωτήματα που μας ώθησαν να φτιάξουμε αυτό το blog, έτσι ώστε, από κάποια αφετηρία, και μέσω του γραπτού λόγου, να ξεκινήσουμε από κάπου. Μαζί σας. Και αν η Τέχνη γίνεται καμβάς για τα συναισθήματα και για τις σκέψεις μας, ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να διαταράσσει τα «κοινώς αποδεκτά», την «κοινή λογική», την «κοινή ησυχία». Για να βάλει –ή μήπως να σχηματοποιήσει υπάρχουσες- νέες δυναμικές στα κοινά κείμενα. Και κάπως έτσι προέκυψε η «Μύγα». Έντομο μικρό, -και όμως σκέφτεσαι κάτι πιο ενοχλητικό, ιδίως σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, σαν αυτές που έρχονται; Ασταμάτητη, και με έναν ασίγαστο βόμβο, ικανότητα στο να «ενοχλήσει», και –γιατί όχι;-, να «διαταράξει». Καλές πτήσεις! Η Συντακτική Ομάδα του «Μύγα Art Press»

Δείτε όλα τα άρθρα του/της miga art press →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *